A legtöbb fotós oldalán találtok hasonló részt, általában infónak, vagy gyakran ismételt kérdéseknek hívják ezt. Viszont az a tapasztalat, hogy a párok nem túl gyakran kérdeznek rá ezekre a részekre, de én fontosnak tartom, hogy ezekről is beszéljük...

Annyira nem lesz hosszú, de pár dolgot mindenképp le akarok írni. Érdemes elolvasni. Persze ne várjatok világmegváltó dolgokat, csak pár témában leírom, hogy én hogyan csinálom a dolgom, és miért épp úgy :)

0. lecke (talán ez a legfontosabb!) - Csak rólatok szól!

Ha csak 1 tanácsot fogadtok meg tőlem, ez legyen az, még akkor is, ha nem engem bíztok meg az esküvőtök megörökítésével! Tudom, hogy stresszes tud lenni egy esküvő megszervezése, még akkor is, ha esküvőszervezőt is alkalmaztok. Az a nap csak rólatok fog szólni, csak rólatok kell, hogy szóljon! Mindent úgy csináljatok, mindent úgy szervezzetek, ahogy azt ti jónak látjátok, ahogyan ti szeretnétek! Ne befolyásoljon, hogy mások hogy csinálják, vagy hogy mások mit tanácsolnak! Ne azokat hívjátok meg, akiket mások szerint muszáj meghívni, hanem azokat, akikkel együtt akartok majd sírni és nevetni is! Ne befolyásoljanak a tradíciók, csak azért ne tartsatok mondjuk búcsúztatót, vagy kikérőt, mert tavaly a Giziéknek is volt, vagy például ne hagyjátok, hogy rátok beszéljék a kocsis játékot, ha ti nem akarjátok! Szóval röviden, csak rólatok szól! Legyen olyan, amire majd vissza akartok emlékezni, legyen nektek tökéletes, legyen tényleg a TIÉTEK!

1. lecke - A jó öreg kreatív fotózás

Az úgynevezett “kreatív fotózás” a legfontosabb, legalábbis a Magyarországi trendek szerint. Jó, jó, tényleg fontos, oda is teszem magam ezen a téren is, de ha engem kérdeztek messze nem ez a legfontosabb! És ennek nagyon egyszerű az oka. Ez a fotózás bármikor pótolható. Persze, megint el kell menni fodrászhoz, és smink is kell újra, és felvenni a ruhát még egyszer, de ez csak 2-3 óra, és készen is álltok bármikor, bárhol. Az esküvő többi részét viszont nem ilyen egyszerű újra csinálni. Nem fogjátok még egyszer összecsődíteni a násznépet egy menő helyre egy bulihoz, arról nem is beszélve, hogy a szertartásokat sem ilyen egyszerű újrázni :) Azok a pillanatok a legfontosabbak, melyek megismételhetetlenek!
Sok fotós oldalán nem is találtok mást, csak szépen beállított fotókat, szép helyszíneken a párokról. Ha megnéztétek a portfóliómat láttátok, hogy nálam messze nem a kreatív fotózáson készült képek vannak túlsúlyban. Számomra a legfontosabb egy esküvőn az, hogy a számotokra láthatatlan kis mozzanatokat is megörökítsem, hogy ha visszanézitek majd az átadott fotókat, akkor tényleg az esküvőtök pillanatait tudjátok majd újraélni, ne pedig egy páros portré fotózás számotokra már-már unalmas emlékeit. Arra készüljetek fel, hogy ha engem bíztok meg az esküvőtök fotózásával, akkor végig veletek leszek, mindenhol mindent megörökítek, és mindezt közelről fogom csinálni, nem egy távoli sarokból egy telével! :)  
Mostantól pedig hívjuk a kreatív fotózást inkább portré fotózásnak, vagy páros portré fotózásnak! Jeligénk pedig: viszlát 90-es, 2000-es évek! :)  

Térjünk vissza még kicsit a páros portré fotózásra, 2 fontos kérdést is körbe kell járni még a témával kapcsolatban. Az egyik ilyen kérdés a Mikor, a másik a Hol…

2. lecke - Mikor?

Alapvetően két lehetőség van, vagy az esküvő napján tartjuk, vagy egy másik napon. It’s simple as that :) Ha másik napon tartjuk, akkor kicsit nagyobb szabadságunk lesz. Sőt, még azt is eldönthetitek, hogy az esküvő előtt tartjuk, vagy után. Így több időnk lesz, több helyszín is belefér és rossz idő esetén tudunk alkalmazkodni. Ha az esküvő napján szeretnétek inkább, amivel amúgy semmi gond nincsen, akkor kicsit kötöttebbek a lehetőségek. Fő szabályként elmondható, hogy a déli órák nem igazán alkalmasak kültéri fotózásra, ezért érdemes úgy szervezni a napot, hogy inkább a délután második felére essen az az időszak, amikor kicsit el tudunk szökni a vendégek elől. Érdemes ilyen esetben kb. 1 órát rászánni, persze ez függ attól is, hogy hol szeretnétek a fotókat elkészíteni. Ha engem kérdeztek, akkor kb. 1 óra alatt, egy jó helyszínen bőven ki tudjuk maxolni ezt a fotózást úgy, hogy változatos és bőséges anyagot tudok majd nektek átadni. Mindazonáltal a rekordom egy 6 órás ilyen fotózás, természetesen nem az esküvő napján, de volt már olyan is, hogy mindössze 15 perc idő jutott rá. De azt is megoldottam ;)

3. lecke - Hol?

Hol legyen a fotózás? Ha engem kérdeztek, akkor mindenképp egy urbánus, épített környezet a legjobb választás. És nem kell feltétlen a Budai Várra gondolni. Egy szűk utcácska, egy szép tér, egy forgalmas híd, vagy akár egy villamos megálló is tökéletes helyszín lehet. Azonban sokan vágynak a természetbe ilyenkor. Ilyen esetben viszont mérlegelni kell, hogy milyen helyszínt választotok. Szép egy erdei túraútvonal, vagy egy tópart is, de messze nem lehet olyan változatos anyagot készíteni, mint egy városias környezetben. És azt se felejtsük el, hogy a városokban is lehet zöld felületeket találni, így egy parkot is be lehet iktatni a helyszínek sorába. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy csak városban vállalok ilyen fotózást, azonban a helyszín kiválasztásánál érdemes körültekintőbbnek lenni. Vannak a bakancslistámon természetközeli, nagyon fancy helyszínek is szép számmal, szóval szívesen segítek a tökéletes helyszín kiválasztásában! :)

Egy kicsit most el fogunk mélyedni a technikai jellegűbb nüanszokban is, hogy tisztán lássátok ezzel kapcsolatban is, de ígérem, igyekezni fogok nem túl száraz és rövid lenni… Nézzük meg először, hogy mi történik pontosan az esküvő után, miután összepakoltam, és elköszöntünk egymástól. Természetesen kezdetét veszi az utómunka, írhatnám, de előbb egy kiadós alvás fog következni ;)

4. lecke - Miután leléptem a lagziból

Miután elküldtem nektek az előzetest, erről nemsokára még lesz szó pár leckével később, nekiállok leválogatni a teljes anyagot, fotóról fotóra haladva. Több ezer fotó készül egy esküvőn, ezek közül kiválogatom azokat, amik majd utómunkán is átesnek. Ilyenkor azok a fotók esnek ki, amik valamiért nem sikerültek, életlenek lettek, besétált valaki a képbe, rossz helyre állított élességet a gép, stb.. Az utómunka során nyerik el a fotók a végleges formájukat. Ez időigényes folyamat, de mindenképp szükséges ahhoz, hogy az elkészült anyaggal maximálisan meg legyetek elégedve. A leválogatott fotókat egyesével dolgozom fel, ezért is tart sokáig a munka. A fényképek ilyenkor színkezelésen, fény/árnyék és kontraszt beállításon, ha szükséges akkor egyenesítésen, vágáson esnek át. Ezt minden fotó megkapja. Vannak fotók, amik ennél több törődést igényelnek, így adott esetben szükséges lehet a fotók csak bizonyos részeit is korrigálni, pl. dodgeing/burning eljárással (unalmasabb folyamat, mint amilyennek hangzik :D).

5. lecke - Fekete-fehér fotók

A képek feldolgozása során választom ki azokat a fotókat is, amiket majd fekete-fehérben is át fogok nektek adni. Fontos megjegyezni, hogy sok FF fotót fogtok kapni, de minden ilyen fotó színes verzióját is el fogom nektek küldeni. Miután ez is kész, cirka 20-40 munkaóra után, minden fotó alap arcbőrkorrekción is átesik. Alapvetően nem vagyok a magazin minőségű retusálás híve, de ha egy last-minute bőrhiba kijön rajtatok az esküvő napján, akkor természetesen orvosolni fogom a problémát.

5. lecke - Az előzetes

Pár mondat erejéig még térjünk vissza a már említett előzetesre! Tudom, hogy mennyire szeretné mindenki mihamarabb megkapni a fotókat, de az utómunka sok időt igényel. Éppen ezért, az esküvő utáni héten már fogok küldeni nektek egy kis előzetest a teljes anyagból, ez kb. 30-40 fotót jelent. Így hamar juttok majd nem mobilos fotókhoz, amik mehetnek is már instára, face-re, bárhová :)

6. lecke - Ha elkészültem a fotókkal

Alapvetően digitális formában adom át nektek a fotókat. Ez azt jelenti, hogy feltöltök minden fotót egy web galériába, és ti onnan le tudjátok tölteni, vagy meg tudjátok osztani őket. Van lehetőség egyedien gravírozott fadobozban, 100 db. papírképpel együtt pendriveon is kérni a fotókat, de ennek plusz költsége van. Továbbá albumot is tudok nektek készíteni, de ezt jellemzően inkább ősszel és télen, mikor kevesebb az esküvő már.

7. lecke - A foglalás menete, szerződés, előleg, stb.

Ha engem bíztok meg az esküvőtök megörökítésével, akkor szerződést kell kötnünk egymással! Ez véd engem is, és benneteket is, valamint minden fontos részlet szépen sorban le van írva benne. Miután elolvastátok és aláírtátok, kiállítom a számlát az előlegről, ami a szolgáltatás teljes árának a 30%-a. Amint elutaltátok nekem ezt az összeget, véglegessé válik a foglalásotok. A fennmaradó 70%-ot pedig az esküvő utáni héten kell majd kiegyenlítenetek, természetesen erről is fogtok számlát kapni!

8. lecke - A fotók utóélete

Ahhoz, hogy el tudjátok dönteni, hogy velem akartok-e együtt dolgozni, mindenképp szükséges, hogy tudjak mutatni nektek korábbi esküvőkön készült fotókat. Bemondásra ti sem hinnétek el, hogy nagyon szuper fotókat készítek. A ti fotóitok is be fognak kerülni a portfóliómba, meg fogok osztani belőlük a szósölmédia oldalaimon, sőt lehet, hogy még egy-egy fotót valamilyen pályázatra is be fogok küldeni, hogy aztán ilyen-olyan díjakat nyerjek velük. Nagyon jó érzés, mikor egy szakmai zsűri is elismeri a munkámat, ez meg tud erősíteni abban, hogy jó úton haladok, nade térjünk vissza az eredeti témához! Természetesen a fotók szerzői joga az enyém marad, ez ugyanis egy nem átruházható jogkör. Az EU-s GDPR rendelet hatályba lépése óta ti bármikor, írásos formában jelezhetitek felém, hogy a rólatok készült fotókat nem tehetem közzé semmilyen nyilvános felületen. Ha ti nem szeretnétek, hogy a ti fotóitokat felhasználjam bármilyen célra nyilvánosan, akkor kérlek már az árajánlat kéréskor ezt jelezzétek felém! Ez nem kizáró ok nálam, de plusz anyagi vonzata biztos, hogy lesz. Ne feledjétek, én azokból a fotókból élek, amiket a párjaimról készítek :)

Powered by SmugMug Owner Log In